Bireysel Emeklilikle İlgili Sık Sorulan Sorular

18 yaş altı çocuk ve gençlerimiz de dahil olmak üzere herkes bireysel emeklilik sistemine katılabilir.Çalışıp çalışmadığınız hangi meslekten olduğunuz, SGK üyesi olup olmadığınız hiç önemli değil.

Sistem son derece güvenli bir şekilde işliyor. Bireysel Emeklilik Sistemi, Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu, Emeklilik Gözetim Merkezi, Takasbank ve Bağımsız Denetim Şirketleri gibi kurum ve kuruluşların denetim, gözetim ve kontrolü altındadır. Katılımcıların bireysel emeklilik hesapları, emeklik şirketlerinin mali bünyesinden bağımsız olarak Takasbank nezdinde saklanır. Emeklilik yatırım fonlarının da malvarlıkları rehnedilemez, portföye ilişkin olarak yapılan işlemler haricinde teminat gösterilemez, üçüncü şahıslar tarafından haczedilemez ve iflas masasına dahil edilemez. Fonların ve portföy yöneticilerinin faaliyetleri ise Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yılda en az bir kere denetimden geçer. Sonuç olarak, hizmeti özel sektör sunsa da, devlet neredeyse tüm aşamalarda sistemin içinde, sistemi kontrol ediyor, denetliyor ve gözetliyor.

En az 10 yıl boyunca sistemde kalmanız şartıyla ve 56 yaşınızı doldurduğunuzda emeklilik hakkı kazanıyorsunuz.

Emeklilik birikimi, sisteme giriş yaşınıza, ödediğiniz katkı payı tutarına, fonlarınızın getirilerine bağlı olarak değişiklik gösterir.

Emekliliğe hak kazandığınızda üç farklı emeklilik seçeneğine sahip olursunuz:

• Birikimlerinizin tamamını ya da bir kısmını toplu olarak emekli ikramiyesi gibi alabilirsiniz.
• Tercihleriniz doğrultusunda bir geri ödeme planı dahilinde programlı olarak emeklilik maaşı alabilirsiniz. Hazırlanacak bir program çerçevesinde aylık, 3 aylık, 6 aylık veya yıllık dönemlerde birikimlerinizin ödenmesini talep edebilirsiniz. Programlı geri ödeme seçeneğinde, ödeme dönemi ve tutarınızı yılda en fazla iki kez olmak üzere değiştirebilir, fon dağılımı değiştirme ve aktarım haklarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
• Birikimlerinizi, "yıllık gelir sigortası" sözleşmesine aktararak, tarafınıza maaş bağlanmasını talep edebilirsiniz. Maaşınızı aylık, üçer aylık, altı aylık veya yıllık dönemlerde alabilirsiniz.
Sistem karma bir seçeneğe de imkan vermektedir. Hak kazanmış olduğunuz birikimlerinizi yukarıda belirtilen seçenekler arasında paylaştırabilir ya da emeklilik kararınızı erteleyerek, bireysel emeklilik sisteminde katkı payı ödemeye devam edebilirsiniz. Birden fazla hesabınız olması durumunda, aynı şirkette veya farklı şirketlerde bulunan hesaplarınızı emeklilik hakkı kullandığınızda birleştirirsiniz.

Emekliliğe hak kazandığınızda ya da sistemden ayrıldığınızda emeklilik birikiminizin sistemde elde edilen yatırım getirisine isabet eden kısmı üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılır.
AyrılmaGelir vergisi stopajı (Yatırım getirisine isabet eden tutar üzerinden)
Sistemde 10 yıl kalma ve 56 yaşını doldurma%5
Sistemden vefat, maluliyet, tasfiye gibi zorunlu hallerden dolayı ayrılma%5
Sistemde 10 yıl süreyle kalıp 56 yaş koşulunu yerine getirmeden ayrılma%10
Sistemden, 10 yıl süreyle kalma ve 56 yaş koşullarını yerine getirmeden ayrılma%15

Emeklilik şirketleri ile irtibata geçip lisanslı bir bireysel emeklilik aracısı ile yüz yüze görüşerek ya da çağrı merkezi ve WEB sitesi aracılığı ile hem konu hakkında bilgi alabilir hem de eğer katılmayı arzu ederseniz sözleşme satın alınması konusunda yardım alabilirsiniz. Osmanlı Yatırım Menkul Değerler A.Ş. olarak birçok emeklilik şirketinin sözleşmelerini sunma imkânımız bulunmaktadır. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Peki, bu sözleşme nedir aslında? Emeklilik sözleşmesi, emeklilik şirketi nezdinde sizin adınıza bireysel emeklilik hesabı açılması, hesaba katkı payı ödenmesi, ödenen katkı paylarının sizin tercihleriniz ile belirlenen yatırım alanlarına, profesyonel yöneticiler tarafından yönetilen fonlarda yatırıma yönlendirilmesi ve hesapta biriken paraların zamanı gelince size ödenmesine ilişkin esas ve usuller ile sizinle emeklilik şirketi arasındaki diğer hak ve yükümlülüklerini düzenleyen sözleşmedir.

Ödediğiniz katkı payları ile bir emeklilik yatırım fonu oluşturulur. Aynı planı satın alan diğer katılımcıların yapmış olduğu ödemeler de bu fon içerisine dahil edilir. Bir başka deyişle, aynı emeklilik planını satın alan ütün bireysel emeklilik katılımcılarının yapmış olduğu ödemeler ile bir fon oluşturulur. Oluşturulan bu bireysel emeklilik yatırım fonu, emeklilik sözleşmesi çerçevesinde yapmış olduğunuz ve sizin adınıza bireysel emeklilik hesaplarında izlenen katkıların, riskin dağıtılması ve inançlı mülkiyet esaslarına göre işletilmesi amacıyla oluşturulan malvarlığıdır. Diğer yatırım fonlarından farklı olarak; emeklilik yatırım fonlarının kazançları gelir vergisi ve kurumlar vergisinden istisnadır. Üstelik, emeklilik yatırım fonlarının kesintileri yatırım fonlarının kesintilerinden daha düşüktür.


Birikimleriniz emeklilik yatırım fonlarında profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilir.
Emeklilik şirketi, emekliliğe yönelik beklentilerinize, gelir düzeyinize ve yaşınıza uygun bir emeklilik planı teklifi sunar. Fon dağılımı sizin tercihinize göre belirlenir. Herhangi bir fon dağılım tercihinde bulunmamanız halinde birikimleriniz, devlet tarafından belirlenen standart fonlarda yatırıma yönlendirilir.
Fon türüne göre değişiklik göstermekle birlikte, katkı paylarınız aşağıda yer alan para ve sermaye piyasası araçları ile işlemlerinden oluşan fon portföyünde yatırıma yönlendirilir. Sadece emeklilik yatırım fonuna yatırım yaparak, bütün bu sayılan araç ve işlemleri öğrenmek, takip etmek ve bunlara ilişkin yatırım kararlarını vermek gibi birçok yükten kurtulmuş olursunuz. Siz değil, bırakın uzmanlarımız sizin için yorulsun!
• Vadeli mevduat ve katılma hesabı,
• Borçlanma araçları, repo ve ters repo işlemleri ile ortaklık payları,
• Kıymetli madenler, kıymetli madenlere ve gayrimenkule dayalı varlıklar,
• Türev araç işlemleri ile varantlar,
• Takasbank para piyasası işlemleri,
• Yatırım fonu katılma payları,
• Borsalarda gerçekleştirilen türev araç işlemlerinin nakit teminatları ve primleri,
• Kira sertifikaları,
• Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenen diğer yatırım araçları.

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yatırılan katkı payları katılımcıların tercih ettiği emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilmektedir. Tercih edilen fonların içerdikleri varlıkların kazanç ya da kayıpları katılımcıların birikimlerini belirlemektedir. Örneğin, hisse senedi ağırlıklı bir emeklilik fonuna yatırım yapılması ve borsanın değer kaybetmesi durumunda, katılımcıların fonları da portföylerinde yer alan hisse senetlerine bağlı olarak değer kaybedebilir. Bu da katılımcıların birikimlerine yansır. Ancak alınacak riski belirlemek her zaman katılımcıların elindedir. Katılımcılar güvenli yatırım için daha az getiriye razı olup daha az risk içeren fonlara ağırlık verebilir veya daha fazla risk alarak daha fazla getiri sağlama ihtimali olan fonları seçebilir. Yatırım alanları ve tercihler tamamen sizin kontörlünüzdedir. Plan seçimi ve fon dağılımının belirlenmesi sırasında yapacağınız tercihe göre yapmış olduğunuz ödemelerin hangi yatırım araçlarında değerlendirileceğini siz belirlerseniz.

Bir fonun birim pay değeri, gün sonu itibariyle, net varlık değerinin dolaşımdaki pay sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanır. Sahip olduğunuz fon adedi ile fonların günlük birim fiyatını çarparak ne kadar birikiminizin olduğunu kolaylıkla hesaplayabilirsiniz.

Emeklilik şirketlerinin internet sitelerinde ve mobil uygulamalarda sizin adınıza oluşturduğu şifreli alanlara giriş yaparak, hesabınıza ulaşabilir; hesabınıza ait gülük bilgileri, birikiminizin durumunu, fon getirilerinizi, ödeme dönemlerinizi takip edebilir, hesabınızla ilgili işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca, emeklilik şirketleri hesap dönemleri sonunda “Yıllık Hesap Bildirim Cetveli” ve üç ayda bir “Fon Bülteni” hazırlayarak katılımcılara duyurur. Bireysel emeklilik hesaplarınız Takasbank nezdinde tutulduğundan, fon paylarınızı size verilecek Takasbank şifresi ile günlük olarak izlemeniz de mümkündür.

Uzun vadeli bir yatırım olan bireysel emeklilik sisteminde zaman içerisinde öngöremediğiniz bazı gelişmeler olması muhtemeldir. Sizin ödeme gücünüzü zorlayan beklenmedik gelişmeler olduğunda katkı payı ödemeye ara verebilirsiniz. Ara verme durumunda, şirket tarafından yapılacak kesintilere maruz kalabilirsiniz.

Evet .Eşiniz 18 yaşından küçük çocuğunuz ya da dilediğiniz herhangi biri adına katkı payı yatırabilirizsiniz. Ancak ,kendi adınıza olan sözleşmeyi başkasına devredemezsiniz veya başkası adına olan sözleşmeyi devralamazsınız.

Bireysel emeklilik hesabınızdaki fon paylarından sistemde bulunduğunuz ay sayısı ile brüt asgari ücret tutarının çarpımına karşılık gelen birikim tutarınız ve bireysel emeklilik sisteminden emekli olmanız durumunda yapılan yıllık gelir sigortası ödemelerinin haciz, rehin veya iflas tarihinde geçerli brüt asgari ücret tutarına kadar olan kısmı (nafaka borçları hariç olmak üzere) haczedilemez ve iflas masasına dahil edilemez. Örneğin, sistemde 18 aydır bulunmakta olan bir katılımcının 50.000TL’lik birikime ulaştığı, haciz tarihinde aylık brüt asgari ücretin 2.029,60TL olduğu varsayıldığında, bu katılımcının birikimlerinin 36.532,80TL’lik (18*2.029,60TL) bölümü haczedilemeyecektir. Bir başka örnek, Bireysel Emeklilik Sisteminden emekli olan bir kişinin yıllık gelir sigortasından aylık 2.500TL almakta olduğu, haciz tarihinde aylık brüt asgari ücretin 2.029,60TL olduğu varsayıldığında, aylık olarak ödenen 2.500 TL’nin, 2.029,60TL’si hacze konu edilemeyecektir. Aynı şirkette veya farklı şirketlerde birden fazla hesabınız varsa, haczedilemeyecek tutar tüm hesaplarınızdaki toplam tutar üzerinden yapılır.

Emeklilik planınız çerçevesinde, yatırım yapmak istediğiniz fonu alma, istediğiniz risk derecesine göre seçme ve birikimlerinizin ve katkı paylarınızın fonlar arasındaki dağılım oranları veya tutarlarını yılda 12 defa değiştirme hakkınız var. Mevcut şirketinizdeki emeklilik sözleşmesinin yürürlük tarihinden itibaren en az 2 yıl geçtikten sonra tüm birikimlerinizi ve kazanılmış haklarınızı başka bir emeklilik şirketine aktarabilirsiniz. Bu aktarımı yaptıktan sonra gittiğiniz yeni şirketten de ayrılmak istemeniz halinde, bu yeni şirkette en az 1 yıl kalmanız gerekir.

Aynı şirkette veya farklı şirketlerde birden fazla bireysel emeklilik sözleşmesi sahibi olabilirsiniz.

Elbette. Teklif formunun imzalanmasını veya teklifin onaylanmasını takip eden iki ay içinde sözleşmeden cayma hakkınızı kullanabilirsiniz. Cayma bildiriminin şirkete ulaşmasını takip eden işgünü, bildiriminizin şirkete ulaştığı tarihten sonra verilen ödeme talimatları iptal ettirilir ve yaptığınız tüm ödemeler fon toplam gider kesintisi haricinde hiçbir kesinti yapılmadan, varsa yatırım gelirleriyle birlikte on iş günü içinde size iade edilir. Sözleşmeniz yürürlüğe girdikten sonra cayma hakkını kullanmanız durumunda, varsa getiri tutarı stopaja tabi olur.

Sistemden yaşam kaybı, sakatlık, tasfiye gibi zorunlu hallerden dolayı ayrılmanız durumunda, birikiminizin sistemde elde edilen yatırım getirisine isabet eden kısmı üzerinden gelir vergisi kesintisi ödeyerek, birikimlerinizi alabilirsiniz.

Hayır, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde vefat teminatı bulunmamaktadır. Ancak katılımcının sözleşme süresi içinde vefat etmesi durumunda, birikimleri ve devlet katkısı hesabındaki tutarın tümü, Medeni Kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla, tayin ettiğiniz ve sözleşmede belirttiğiniz lehtar veya lehtarlara yapılır. İstediğiniz kişi(leri) lehtar olarak tayin edebilir ve sözleşme süreniz boyunca dilediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. Lehtar tayin etmemişseniz yaşam kaybınız halinde hak sahibi, kanuni varislerinizdir.

Bireysel emeklilik sistemi getiri garantisi öngörmez. Farklı yatırım profillerine uygun çok çeşitli emeklilik yatırım fonu alternatifleri sunulur. Bu alternatifler arasından yatırım profiliniz ve tercihlerinize en uygun fonları seçmeniz için size yol gösterilir.

Tüm mevzuata ulaşmak için lütfen tıklayınız (http://www.egm.org.tr/?sid=21 )

Bireysel emeklilik sistemi, sosyal güvenlik sisteminin alternatifi değildir, bu sistemi tamamlayıcı niteliktedir. Sosyal güvenlik ve bireysel emeklilik sistemlerine yapılan ödemeler birbirinden bağımsızdır ve haklar ile kazanımların sistemler arası aktarılması gibi bir şey söz konusu değildir. Sisteme katılanların Sosyal Güvenlik Kurumu’yla olan ilişkileri değişmeden devam eder.

• Giriş aidatı

• Yönetim gider kesintisi

• Fon toplam gider kesintisi

Nedir bu kesintiler? Emeklilik şirketi, yeni bir bireysel emeklilik hesabı açtırmanız ve aynı şirkette başka bir bireysel veya gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmeniz olmaması durumunda sizden giriş aidatı altında bir kesinti talep edebilir. Giriş aidatı peşin, azami 1 yıl içinde tahsil edilmek üzere taksitli veya ertelenmiş olarak da alınabilir. Aynı şirkette birden fazla sözleşmeniz varsa sadece ilk sözleşmeniz için giriş aidatı tahsil edilir. Emeklilik şirketleri, giderlerini karşılamak amacı ile yatırdığınız katkı payları ile birikiminiz üzerinden yönetim gider kesintisi tahsil edebilir. Bireysel emeklilik sisteminde giriş aidatı tahsilatı ya da yönetim gider kesintileri konusunda bireysel emeklilik şirketleri arasında farklılıklar olmakla birlikte, yapmış olduğunuz ödemelerin maksimum seviyede yatırıma yöneltilebilmesi amacıyla bazı sınırlama ve kurallar söz konusudur.

• Sözleşmenizin ilk 5 yılında yapılan giriş aidatı, ara verme kesintileri ve yönetim gider kesintileri toplamı, her yıl için ilgili takvim yılının ilk altı ayında uygulanan aylık brüt asgari ücretin %8,5’ini aşamaz.

• Bazen giriş aidatı girişte alınmaz, ama şirketten erken ayrılmanız durumunda tahsil edilmek üzere ertelenebilir. Zorunlu haller (emeklilik hakkının kullanılması veya vefat, maluliyet, şirketin tasfiyesi gibi) hariç, 5 yıllık sözleşme süresi dolmadan şirketten ayrılmanız durumunda, bu maktu tutarın ilgili sözleşmenin 5. yılı sonuna kadar olan süreye karşılık gelen ve ayrılma tarihine kadar şirketçe tahsil edilmemiş olan kısmı, bireysel emeklilik hesabınızdaki birikimden ertelenmiş giriş aidatı şeklinde tahsil edilebilir.

• Ödemeye ara vermeniz durumunda ara verme süreniz boyunca birikiminizden, ara verdiğiniz her tam ay mevzuatta belirlenen oranlarda ek yönetim gider kesintisi alınabilir. Vadesinde ödemediğiniz katkı payının ödeme tarihini müteakip 3 ay içinde hesabınıza herhangi bir ödeme yapmamanız durumunda ödemeye ara verdiğiniz kabul edilir. Ödemeye ara vermeniz halinde ara verme süresi boyunca birikiminizden ek yönetim gideri kesintisi yapılabilir. 1 yıl boyunca ödemeye ara verme durumunda bireysel emeklilik hesabınıza ilişkin olarak emeklilik gözetim merkezine ödenen sabit giderler birikiminizden indirilebilir.

• Sözleşmenizin 5. yılı tamamlandıktan sonra; mevzuatta tanınan istisnalar hariç olmak üzere, ilgili sözleşme kapsamında ara verme kesintisi dâhil yönetim gider kesintisi yapılmayacak ve giriş aidatı tahsil edilmeyecektir.

• Sözleşmenizin 6. yılı ve sonrasında, fon toplam gider kesintisi dâhil olmak üzere yapılabilecek kesintilerin toplam tutarı için ayrıca üst sınır belirlenmiştir. Bu kapsamda; sözleşmenizin yürürlük tarihinden, sonlanma tarihine kadar yapılacak kesintilerin toplam tutarı, sonlanma tarihinde sözleşme kapsamında varsa Devlet katkısı hesabında bulunan tutar üzerinden yönetmeliğe göre hesaplanacak tutarı geçemeyecektir. Devlet katkısı ile ilişkilendirilen kesintiye ilişkin üst sınır kontrolü 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren uygulanacaktır.

Fon toplam gider kesintisi, fona ilişkin giderlerin karşılanması için fon net varlık değeri üzerinden hesaplanmak suretiyle fon gruplarına göre üst sınırı farklılaşan oranlarda yapılabilen kesintidir. Üst sınırlar şöyledir:

• Para piyasası, kıymetli madenler fonlarından azami günlük yüz binde 3 (yıllık yüzde 1,09),

• Kamu, özel sektör, karma borçlanma araçları, standart ve endeks fonlarından azami günlük yüz binde 5,25 (yıllık yüzde 1,91),

• Hisse ve diğer fonlardan azami günlük yüz binde 6,25 (yıllık yüzde 2,28).

Sözleşmenizin ilk 5 yılında her yıl için yapılan kesintilerin, yukarıda belirtilen kesinti üst sınırlarını aşıp aşmadığını kontrol edilir, aşan kısım ilgisine göre tarafınıza veya emeklilik hesabınıza takip eden 5 iş günü içinde iade edilir.

Fon toplam gider kesintisi, sözleşmenin 6. yılından itibaren yıllık olarak her sözleşme yılı sonunu ve sözleşmenin sonlandırılması durumunda sonlandırma tarihini takip eden 5 iş günü içinde katılımcıya veya katılımcının emeklilik hesabına iade edilir.

Bireysel Emeklilik Sistemi, Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu, Emeklilik Gözetim Merkezi, Takasbank ve Bağımsız Denetim Şirketleri gibi kurum ve kuruluşların denetim, gözetim ve kontrolü altındadır. Emeklilik şirketlerinin faaliyetleri T.C. Hazine Müsteşarlığı tarafından denetlenir. Şirketlerin günlük faaliyetleri Hazine Müsteşarlığı bünyesinde kurulu bulunan Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) tarafından elektronik ortamda izlenir. Bireysel emeklilik hesabınızdaki varlıklar, plan satın aldığınız ve ödemelerinizi yaptığınız emeklik şirketlerinin varlıklarından tamamen ayrı olarak izlenir. Yapmış olduğunuz ödemeler ile sizin için satın alınan yatırım araçları Takasbank nezdinde saklanır. Takasbank’ta saklanmalı mümkün olmayan varlıklar konusunda ise yine Takasbank’ın kontrolü devam etmektedir. Emeklilik planınızın dahil olduğu varlıklara ilişkin hareketler, Takasbank’ın kontrolü ile sağlanmaktadır. Ola ki, emeklilik şirketlerinin ödemelerinde aksama olması ya da mali açıdan sıkıntı içine düşmesi durumunda, Takasbank’ta saklanan birikiminizi bir diğer emeklilik şirketine aktararak sistemde kalmaya devam edebilirsiniz. Yapmış olduğunuz ödemelerin korunması amacıyla emeklilik yatırım fonlarının malvarlıklarının rehin edilmesi, portföye ilişkin olarak yapılan işlemler haricinde teminat gösterilmesi, üçüncü şahıslar tarafından haczedilemesi ve iflas masasına dâhil edilmesi hukuken söz konusu değildir. Bir başka ifadeyle sizin ödemeleriniz haciz, rehin ve ipotek işlemlerine karşı da güvence altına alınmıştır. Bireysel emeklilik şirketlerinin sizin ödemeleriniz ile oluşturmuş olduğu ve yatırımlara yönelttiği fonların ve portföy yöneticilerinin faaliyetleri ise Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yılda en az bir kere denetimden geçer. Kısacası, bireysel emeklilik hizmetini özel sektör şirketleri sunuyor olsa bile, devlet neredeyse her aşamada sistemde ye alan bütün unsurları takip etmekte ve denetlemektedir.

Katkı payı bireysel emeklilik sistemine yapmış olduğunuz ödemeye verilen addır. Bir başka deyişle ayda yapmak istediğiniz tasarruf miktarı demektir. Katkı payı tutarını esas itibariyle siz belirlerseniz ancak yasal olarak ödenmesi gereken bir asgari tutar söz konusudur. Ödeyeceğiniz “asgari katkı payı” tutarı, seçilen ürünlere göre değişmektedir. En az bu tutar kadar ödeme yapabilirsiniz. Ödemelerinizde bir üst limit yoktur. Ödediğiniz asgari katkı payı tutarı, aksi bir yazılı talimat vermediğiniz müddetçe, her yıl Aralık ayında (Kasım sonu itibariyle) TÜİK tarafından açıklanan yıllık TÜFE artış oranı baz alınarak artırılır ve en yakın 5 TL’nin katına yuvarlanır. Dövize endeksli olarak gerçekleştirdiğiniz düzenli katkı paylarınızda ise artış uygulanmaz. Yapmış olduğunuz aylık ödemelere ek olarak isteğinize bağlı olarak ilave ödeme yapma imkanınız da söz konusu. Yaptığınız standart ödemelere ek olarak elinize toplu para geçtiğinde bir kısmını aylık ödemelerinize ek olarak ödeme yapmanız dolayısı ile tasarruf ettiğiniz miktarı artırma imkanınız da söz konusu. Sizin yatırmış olduğunuz katkı paylarına ek olarak devlet de sizin emeklilik planınıza destek sağlamaktadır. Bireysel emeklilik sisteminde, (işverenler tarafından ödenenler hariç) bireysel emeklilik hesabınıza ödediğiniz katkı paylarının %30’ine karşılık gelen tutar vergi mükellefi olup olmamanıza bakılmaksızın devlet katkısı olarak devlet katkısı hesabınıza ödenir. Diğer birçok avantajının yanısıra en büyük fayda işte bu devlet katkısından kaynaklanmaktadır. Çünkü devlet bu sisteme girenlere, düzenli veya toplu olarak yatırdığınız tüm katkı paylarının %30’i oranında ek katkı sağlıyor. Örneğin, hesabınıza 200 TL katkı payı yatırdınız, anında devlet de sizin adınıza 60 TL (200*%30) sisteme para yatırmakta ve o gün hesabınızda 260 TL (200TL artı 60 TL) görebilmektesiniz.

2023 Yılı Brüt Asgari Ücret Toplamı: 120.096 TL olup bir katılımcı için hesaplanacak 2023 yılı maksimum devlet katkısı tutarı: 120.096 TL * 0,30 = 36.028,8 TL’dir.

Herkes Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katılıp devlet katkısından yararlanabilmektedir. Dolayısıyla Eşiniz, çocuklarınız veya yakınlarınız için sözleşme yaptığınızda istediğiniz herhangi bir kişi ayrı devlet katkısından faydalanabilcektir.

Devlet katkısı, bireysel emeklilik hesabınız kapsamında sadece devlet katkılarının görülebildiği alt hesaba yatırılır. Bir başka ifadeyle, sizin katkılarınız ayrı devletin katkıları ayrı hesaplarda, fakat hesabınıza girdiğinizde her ikisini de görebileceğiniz şekilde izlenmektedir.

Hayır, çünkü 01.01.2013 tarihinden sonra, ödenen katkı payının vergi matrahından indirilmesi uygulaması kaldırılmıştır.

Bireysel emeklilik sistemi uzun vadeli yatırım ufkuna uygun olarak tasarlanmıştır. Katılımcıların sistemde uzun süre kalmalarını teşvik etmek ve devlet katkısı uygulamasından en yüksek düzeyde yararlanmalarını sağlamak amacıyla devlet katkısı için kademeli hak kazanma süresi uygulanır. Buna göre;

• 3 yıldan daha az süre sistemde kalan katılıcılar devlet katkısı ve getirilerinin %0’ına,

• En az 3 yıl sistemde kalan katılımcılar devlet katkısı ve getirilerinin %15’ine,

• En az 6 yıl sistemde kalanlar devlet katkısı ve getirilerinin %35’ine,

• 10 yıl ve daha fazla sistemde kalanlar %60’ına,

• 10 yıl sistemde kaldıktan sonra 56 yaşını dolduran katılımcılar devlet katkısının %100'üne hak kazanacaktır.

Bireysel Emeklilik Sisteminden emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat veya malûliyet nedeniyle ayrılanlar devlet katkısı ve varsa getirilerinin tamamına hak kazanır.

0
cbot_icon
Anketimize katılmak ister misiniz? Evet Hayır
×